středa 14. května 2014

Šeříkový cukr a šeříkový sirup


Přelom dubna a května je obdobím, kdy kvetou šeříky. Jsou to jedny z nejkrásnějších květů jara. Jejich opojná vůně je úplně omamná. A tady jsou dva postupy, jak si jejich vůni zachovat po delší čas - recept na šeříkový cukr a šeříkový sirup.  Pro oba recepty vybírejte šeříky v plném květu, nejlépe tmavší fialové, které jsou hodně aromatické. Květy opláchněte, nechte oschnout a otrhejte je ze zelených větviček. 



Šeříkový cukr 

500g cukru krupice
1 hrnek šeříkových květů omytých ale suchých
1 skleněná láhev s pevným zavíráním

Do čisté suché sklenice dávejte vrstvy cukru a květů. Pevně uzavřete a dejte na temné a chladné místo. Během následujících několika dní čas od času sklenici proklepejte, aby se cukr promíchal. Zhruba za 3-5 dní je cukr krásně ovoněný. Květy můžete vybrat a sukr nechat krátce proschnout. A pak už jen stačí připravit si v zimě dobrý čaj a přidat do něj "kousek voňavého jara".





Šeříkový sirup

250g cukru krystal nebo krupice
100ml vody
1 hrnek šeříkových květů
1/2 citronu (nemusí být, záleží, zda chcete sirup jen sladký nebo sladko kyselý)


V hrnci rozvaříme cukr ve vodě, v okamžiku varu přidáme květy a vaříme mírně zhruba 10 minut. Kdo chce sirup sladkokyselý přidá šťávu z 1/2 citronu. Hotový sirup přecedíme a nalijeme do sklenice pro další použití. 











Sirup i cukr jsou je ideální k ochucení čajů, jogurtů a přípravě sladkých pokrmů. Sirup v chladničce vydrží kolem 3-4 týdnů. Pro delší trvanlivost ho můžete zavařit.


1 komentář:

  1. Prosím o informaci, zda se musí při výrobě šeříkového sirupu otrhat květy úplně bez toho zeleného stonečku- čepičky, nebo to nevadí a může to být s tím. Děkuji wolfovav@seznam.cz

    OdpovědětVymazat