pátek 14. března 2014

Kokosový dort s ananasem

Minulý víkend jsem připravovala kokosový dort s ananasem. Byl na přání k narozeninám a protože jsem nikdy takový dort nepekla, tak jsem si ho trochu vymyslela :)
Základem dortu je korpus, ostatní už je jen otázka zdobení. Korpus byl experiment a překvapivě se celkem povedl.




dortový korpus:
5 vajec
180g cukru krupice
200 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
citronová kůra

Bílky a žloutky oddělíme. Bílky lehce vyšleháme a pak pomalu během šlehání přidáváme cukr. Směs dál šleháme do tuha. Následně přidáme žloutky, citrónovou kůru a špetku soli. Prášek do pečiva pečlivě zamícháme do mouky a tu pak ručně metličkou opatrně vmícháváme k vyšlehanému sněhu. 


Dortovou formu o průměru 22cm vytřeme olejem a vysypeme strouhankou. Do formy pak opatrně vlijeme těsto. Pečeme v důkladně předehřáté troubě 45minut. Já použila program horký vzduch 150°C. Na konci pečení je dobré špejlí vyzkoušet, jestli je korpus správně upečený. Upečený korpus s formou vyjmeme z trouby a dáme vychladnout. S formou se nesmí bouchat, aby se korpus nepropadl. 




Po vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prořízneme, takže nám vzniknou 3 pláty. Ještě před tím, když korpus chladl jsem si připravila krém. 

krém:
200ml smetany ke šlehání 
500g mascarpone
400 g zakysané smetany
150g moučkového cukru

zdobení:
strouhaný kokos
plátkový kokos
1 sklenička ananasu nebo čerstvý ananas nakrájený na kostičky nebo plátky
libovolné zdobení podle chuti, vkusu  nebo příležitosti


Šlehačku ušleháme do tuha, pak postupně přidáváme mascarpone, zakysanou smetanu a moučkový cukr. Vše vyšleháme do hladkého krému.  


Každý plát lehce pokapeme ananasovou šťávou, natřeme krémem, posypeme strouhaným kokosem a poklademe kostičkami nebo plátky ananasu a přiklopíme dalším plátem. Tak postupujeme až k poslednímu, který už jen potřeme krémem.


Když máme dort takto připravený, potřeme i boky a do krému ze všech stran dortu jemně poklademe plátkový kokos. A takto vypadá náš dokončený dort, který můžeme podle chuti a příležitosti ještě dozdobit.






























Já na dort ještě připravila vlajčkovou dekoraci. Dobrou chuť :) ivone

Žádné komentáře:

Okomentovat